Sziasztok!

Ha már egyszer Itália gondoltam szentelhetnék egy kis időt a kulináris élvezeteknek is. Előre bocsájtom, hogy bár szeretek főzni, nem jelenteném ki, hogy tudok is.. Viszont nagy örömömre kedves párom legújabb hobbija a főzőcskézés, úgyhogy nagy néha én is ellesek tőle egy-két fogást! Ennek eredményeképpen jutottam hozzá ahhoz a Tiramisu recepthez is, amit többen kértetek tőlem, úgyhogy itt és most közkiccsé teszem:

Tiramisu á la Puma (nem a macskaféle, hanem séf után, aki kedvesemet a konyhaművészet rejtelmeire okítja)

  • 500 mg Mascarpone
  • 4 db tojás
  • 100-150 g babapiskóta (ha esetleg nem lenne elég, keksszel pótolhatjuk a hiányt..)
  • 80 g cukor (kb. 4-4,5 csapott evőkanál)
  • kávé
  • Brandy (én Rum aromával is próbáltam, az is elmegy...)
  • keserű kakaó

Kezdjük a kávé lefőzésével, így a későbbiekben elkerülhetjük az égési sérüléseket! :)

A 4 db tojást válasszuk szét, és a 4 sárgáját keverjük simára a cukorral és a mascarpone-val. Verjünk fel két tojás fehérjét (Trükk: adjunk hozzá egy csipet sót, így szép kemény habot "kreálhatunk") és óvatosan, hogy a habot szét ne törjük, keverjük hozzá ezt is a masszához. Ezzel kész is a krémünk, jöhet a rakosgatás... 

(Egy kis intermezzo a tojáshabról... Kedvesem első alkalommal mikor nekiállt sütni rám bízta ezt a nemes feladatot... csak azt felejtette el közölni, hogy elektromos habverőjük aaaaaz bizony nincs!Próbáltatok már kézi habverővel echte "fejrefordítható" habot verni??? Nem azt mondom, kisebb szenvedések árán így is összejött, de egy pár óráig nem éreztem a karom... Következő hétvégén beruháztunk egy habverőgépre...:-))

Lehetőleg üveg, vagy porcelán tálat használjunk. Kenjünk az aljára egy vékony krémréteget, majd kezdjük a babapiskóták szép katonás rendbe rakosgatását miután megfürdettük őket az izlés szerint édesített, és kevés Brandy-vel megbolondított kávéban. (Elég egy gyors mártogatás, ha a piskóták elvesztik tartásukat, "összetottyadnak", akkor úgy jártatok, mint én az első önálló próbálkozásom alkalmával, mikor is a felesleges kávé a tál alján gyűlt össze és bár így is finom volt esztétikailag nem az igazi...) Ha kész egy réteg, kenjünk rá krémet, majd értelem szerűen folytassuk a rakosgatást míg egy nem fogy a krém vagy a tál... Mindig krémréteggel zárjuk a műveletet, majd a mű megkoronázása-képpen a tetejére szitáljunk bőségesen keserű kakót!

Fedjük le olyan jó kis tapadós folpack jellegű frissentartó fóliával (lehetőleg anélkül, hogy a tetejére rátapadjon, különben mikor meg szeretnénk kóstolni, a fóliával együtt a kakaót is lehámozzuk...), és már csak 2-3 órát kell kibírnunk, mivel ennyi hűtőben "érlelés" mindenképp szükséges a megfelelő állag és ízharmónia eléréséhez! (Bár ha birka türelemmel rendelkezünk, akár egy egész éjszakára is hidegre tehetjük!)

JÓ ÉTVÁGYAT!

Várom a híreket, véleményeket, képeket, kóstolókat... ;-)

Folyt.köv.

P.S.: Mindenkinek üdv itthonról, Rábatamásiból! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://ninainitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr411340970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása